Kongres

RAZVOJNI PUTEVI SESTRINSTVA ll

Kongres s međunarodnim sudjelovanjem

U Kliničkom bolničkom centru Zagreb održan je dvodnevni kongres pod nazivom Razvojni putevi sestrinstva. Organizatorski tim kojemu je na čelu bila predsjednica kongresa Marija Orlić Šumić, magistra sestrinstva/MNS – pomoćnica ravnatelja KBC-a Zagreb za sestrinstvo, okupio je na jednom mjestu predstavnike obrazovnog sustava u području sestrinstva i medicinske sestre svih stupnjeva obrazovanja iz više bolničkih ustanova u Hrvatskoj. Važnosti ovog kongresa i same profesije medicinske sestre prepoznala je i gospođa Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, pod čijim se visokim pokroviteljstvom skup i održao.

Održano je preko trideset stručnih predavanja u okviru navedenih tema, a kao pozvani predavači  svoje radove prezentirale su i Felicity Astin iz UK, i Diane  L. Carroll iz US.

Teme drugog kongresa o sestrinstvu bile su: Palijativni pacijent u akutnoj bolnici, Istraživanja u sestrinstvu, Izazovi i nove perspektive kliničkog sestrinstva, Prikazi slučaja i inovativnih procedura iz kliničke prakse.

Kao posebno bitan čimbenik razvojne strategije sestrinstva na kongresu se promovirala jača suradnja obrazovnih institucija s bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama u kojima su njega pacijenta i komunikacijski proces zdravstvenih djelatnika s pacijentima nezaobilazni dio svakodnevne prakse. Na kongresu su sudjelovale  Ravnateljica škole dr. sc. Višnja Pranjić i Vesna Mijoč.