Pismo UN-u

 

Učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska

Vinogradska 29

10000 Zagreb

Republika Hrvatska

 

e-mail: sms@skolamedvinogradska.hr

web stranica: www.skolamedvinogradska.hr

 

 

Gospodin: Ban Ki Moon

Glavni tajnik UN-a

Ujedinjeni narodi, New York NY 10017

Email: sg@un.org

 

 

Predmet: Prijedlog za izradu i usvajanje Deklaracije o natpisima na Braille-ovom pismu

 

   Poštovani Glavni tajniče,

 

   Mi smo učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska iz Zagreba. Obraćamo Vam se ovim pismom da bi potaknuli Ujedinjene narode, a time i sve države u svijetu da riješe problem koji smatramo važnim, a to je unapređenje brige za osobe oštećenog vida.

 

   Naime, prošle godine radili smo na projektu kojim bi potaknuli ljude na pojačanu brigu o osobama s posebnim potrebama. U tu svrhu izradili smo nekoliko ploča s imenima ulica na Braille-ovom pismu. Isto tako, izradili smo i određeni broj suvenira Zagreba za slijepe na kojima je tekst pisan na Braille-ovom pismu. Ukoliko Vas zanimaju detalji možete ih pogledati na našoj web stranici pod nazivom: Kultura turizma – Zdrav, zdraviji, Zagreb.

   Nastavljajući projekt ove godine, zaključili smo da bi natpise za slijepe i slabovidne osobe trebalo postaviti na sve institucije u svijetu. Tako bi osobe oštećenog vida imale potpuno iste mogućnosti za samostalno obavljanje svojih aktivnosti kao i ostali.

   Razmišljajući kako da realiziramo svoju ideju, odlučili smo poslati pismo Vama, Glavnom tajniku Ujedinjenih naroda. Argumenti za takvu odluku su nam bili: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i niz drugih dokumenata koje su Ujedinjeni narodi izglasali od osnivanja do danas.

   Zato bi željeli da Organizacija Ujedinjenih naroda izradi, a Generalna skupština UN-a usvoji dokument kojim će, vođeni našom idejom, potaknuti zemlje članice na dodatnu pomoć osobama oštećenog vida (mi je zovemo: Deklaraciju o natpisima na Braille-ovom pismu).

   S nama se slažu i podržavaju nas mnogi učenici širom svijeta, sudionici Megaconference jr 2013., kao što možete vidjeti u popratnom dokumentu.

 

U Zagrebu, 2. svibnja 2013.  

  

S osobitim poštovanjem,

učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska