72 sata bez kompromisa

Volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“

Ove se školske godine 3a razred na poticaj razrednice Ivane Horvat odlučio na sudjelovanje u volonterskom projektu "72 sata bez kompromisa" koji animira mlade da se uključe i sudjeluju u raznim volonterskim akcijama, promiče njihovu kreativnost, solidarnost, zajedništvo i volontiranje, i općeljudske vrijednosti time što stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje.

Cilj projekta je okupiti srednjoškolce, studente i mlade zaposlenike te pokazati kako se zajedničkim snagama i akcijama može preobraziti okruženje u kojem živimo.

Projekt je osmišljen i pokrenut u Njemačkoj 1995. godine kada je nekoliko mladih odlučilo pronaći način kako potaknuti svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, a posebice onima na marginama društva - diskriminiranima, siromašnima i potrebitima.

2020. je sedma godina organizacije ovog projekta u Hrvatskoj, a mlade snage su se ujedinile iz 13 hrvatskih gradova u razdoblju od 15. do 18. listopada 2020.

Projekt je međunarodan te se provodi u devet europskih zemalja, Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednosti projekta.

Prvi dio razreda je ove godine dobio akciju koja se provodila sa Udrugom „Savao“.

Udruga „Savao“ je udruga koja se brine i bavi s beskućnicima, marginaliziranim osobama, siromašnima i onima na rubu društva.

Njihova akcija se nalazila u Branimirovoj ulici gdje su slagali sendviče i pakete za beskućnike koje su onda kasnije dijelili na Glavnom kolodvoru ispred pošte. Zajedno sa sendvičima su se dijelili i topli obroci, kava i čaj, paketi s raznom odjećom i obućom (koju je udruga prikupila) te su ih dijelili onima kojima je ona bila potrebna.

Drugi dio razreda je imao volontersku akciju pod nazivom „Zafilcajmo vunom šarene jastuke i cvjetiće“ koja se održavala u Udruzi „Ozana“ (dnevni centar za rehabilitaciju i radne aktivnosti) u Vukovarskoj ulici 239.

Oni su tamo izrađivali jastuke za stolce koji će biti ukrašeni filcanom vunom. Materijali se filcaju da bi bili što izdržljiviji i jači. Za filcanje su koristili tvrdi sapun koji je bio u vrućoj vodi smješten u posebnoj zdjelici, koje su onda sipali po vuni. Radili su cvjetiće i svaki od volontera je napravio samostalno po jedan jastuk.

Nama je ovo iskustvo jako puno značilo, te nam je omogućilo da se stavimo u tuđu poziciju i nadamo se da ćemo i sljedeće godine sudjelovati ako ćemo imati priliku te vas sve potičemo da se uključite i sudjelujete u volontiranju jer je to stvarno jedno ispunjavajuće iskustvo koje znači puno.

 

Ivana Sliško i Dhia Kovačević, 3.a