Zaklada Ana Rukavina

ZAKLADA ANA RUKAVINA

Marija Stapar Zrile, koordinatorica za medije i akcije u Zakladi Ana Rukavina održala je 10. 11. 2020. učenicima petih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska online predavanje u sklopu nacionalne kampanje "Lijek je u nama" koja objedinjuje tri projekta Zaklade:

1.PROJEKT "ŽELIM ŽIVOT" – nastavljamo sa akcijama prikupljanja uzoraka krvi na terenu

2.PROJEKT "KUNA ZA KAP ŽIVOTA" – prikupljanje sredstava za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi. Ovaj projekt trajao je do 2008. godine kada je Vlada RH uvrstila tipizaciju u Državni proračun RH.

3.PROJEKT "NOVI ŽIVOT ZA NOVI ŽIVOT" – prikupljanje sredstava za opremanje i djelovanje javne banke krvi iz pupkovine

Tijekom predavanja istaknuto je kako je prošlo 14 godina od Aninog pisma „Želim život“ kojim je ganula hrvatsku javnost.Iskrenom molbom za pomoć nikoga nije ostavila ravnodušnim. Pismom je željela usmjeriti pozornost javnosti na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Umrla je 26. studenog 2006. u 29. godini života. Nakon njene smrti, osnovana je „Zaklada Ana Rukavina”, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži. Slogan zaklade je „Želim život”. Od 2009. godine, kada je provedena prva transplantacija krvotvornih matičnih stanica od darivatelja iz Hrvatskog registra, 125 oboljelih osoba dobilo je priliku za život zahvaljujući plemenitim ljudima koji su se odazvali pozivu Hrvatskog registra. U listopadu ove godine su provedene dvije transplantacije matičnih stanica za jednog pacijenta iz Hrvatske te jednog iz inozemstva.

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer