Starija događanja


ŠKOLA ZA MEDICINSKE SESTRE VINOGRADSKA

Galerija slika

ZAGREB, na privremenoj adresi Ulica grada Vukovara 68

JAVNI DOGAĐAJ: DANI OTVORENIH VRATA ŠKOLE

Škola za medicinske sestre Vinogradska poziva sve učenike Grada Zagreba i ostalih županija osmih razreda na radionice u subotu 3. lipnja 2023. s početkom u 8.00 sati u Školi za medicinske sestre Vinogradska na adresi Ulica grada Vukovara 68 ( u prostoru Pučkog otvorenog učilišta). Radionice traju do 10 sati.

Cilj ovog javnog događaja je prikazati sestrinstvo kao atraktivnu profesiju.

Teme radionica:

1. Vađenje krvi

Voditelji: Dajana Antunović, mag. med. techn.

               Suzana Avgustinović, mag. med. techn.

2. Previjanje rane

Voditelji: Aida Krkić, mag. med. techn.

               Sonja Briski, mag. med. techn.

3. Profesionalna komunikacija

Voditelji: Miroslava Kičić, mag. med. techn.

               Marina Kos, bacc. med. techn.

4. Erasmus+ razmjene mladih u našoj školi

Voditelji: Anamarija Meczner, prevoditeljica HZJ

               Monika Lovrek Seničić, mag. med. techn.........

.

.

za više radionica pogledajte ovdje.


21.5. 2023

Učenici 4b s nastavnicom Irenom Koraj snimili video u svrhu obolježavanja 21. 5. Dana oboljelih od mišićne distrofije. Udruga oboljelih od mišićne distrofije je objavila video na mrežnim stranicama. Video pogledajte i ovdje.


19.5.2023.

Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska organizira Sajam poslova u zdravstvu na kojem će se budućim zdravstvenim radnicima koji se trenutno školuju u srednjim zdravstvenim školama u Hrvatskoj predstaviti desetak potencijalnih poslodavaca.


Sajam će se održati 23. 5. 2023. od 11,30 do 14 sati u Hotelu Academia u Zagrebu, Tkalčićeva 88.     
 

U sklopu sajma održat će se i motivacijsko predavanje prof. dr. sc. Dragana Primorca pod nazivom „Nema mjesta za male snove“. Predavanje počinje u 12 sati, a namijenjeno je učenicima završnih razreda srednjih zdravstvenih škola RCK Mlinarska. Na predavanje su pozvani i drugi Regionalni centri kompetentnosti u zdravstvu iz cijele Hrvatske. Očekuje se da će predavanju nazočiti 250 učenika i drugih posjetitelja sajma.

Sajam poslova održava se kao dio ciklusa aktivnosti kojima se obilježava 100 godina Škole za medicinske sestre Mlinarska, a organizacija cijelog događaja podržana je od strane svih ostalih sastavnica RCK Mlinarska – Zdravstvenog učilišta Zagreb, Škole za medicinske sestre Vinogradska, Škole za primalje Zagreb, Srednje škole Viktorovac – Sisak, Srednje škole Topusko i Učilišta Ambitio.

Događanje se organizira kao dio ESF projekta UP.03.3.1.04.0020 Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska, kroz koji se uspostavlja novi centar izvrsnosti u području zdravstva.


11.5.2023.

Svečanost povodom prvog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u četvrtak, 11. svibnja 2023. godine, u Staroj gradskoj vijećnici organiziralo je Svečanost povodom prvog darivanja krvi učenika zagrebačkih srednjih škola.

Svake školske godine oko tisuću zagrebačkih srednjoškolaca pristupi akcijama darivanja krvi. U školskoj godini 2022./2023. njih 850 darivalo je po prvi puta krv iz 31 zagrebačke srednje škole. Ovoj svečanosti nazočili su i učenici Škole za medicinske sestre te primili zahvalnice za ovaj humani čin. Predstavniku naše Škole učeniku 4.b razreda Mihovilu Radiću zahvalnice je uručila izaslanica gradonačelnika, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Lora Vidović. Više o događaju i galeriju slika pogledajte ovdje.


21. travnja 2023

Knjižnica Vladimira Nazora, Kajfešov brijeg, Ulica grada Gualdo Tadino 4

21. travnja 2023. – predstavljanje knjige Izgubljena generacija Rosie Kugli

Galerija slika

Mladi u nevolji

Roman opisuje događanja po mnogočemu posebne 2020., godine, kada se doslovno treslo tlo pod nogama i kada se strah od pandemije korona virusa uvukao u sve pore društva.

Glavni junaci su mladi ljudi: Lara, Mia i Luka, čiju generaciju autorica naziva izgubljenom jer su im u prijelazu iz dječje u odraslu dob dvije vrlo važne godine živote naprosto „ukradene“. Više o događaju pogledajte ovdje


1.4.2023.

Dragi posjetitelji na sljedećoj poveznici možete pogledati web izložbu učeničkih radova i nakon preglea dati svoj glas za najbolji rad.


31.3.2023.

Učenici petih razreda 31.03.2023 godine Škole za medicinske sestre Vinogradska u organizaciji nastavnika Josipa Božića, Ane Mutić, Ana Tomić, Nevenke Stančić, Snježane Cipčić, Gordane Major, Tanje Antićević i pedagoginje Nade Mudrovčić bili su na stručnoj terenskoj nastavi u Sloveniji. Posjetili su Fakultet za zdravstvo Angele Boškin, Splošnu bolnišnicu Jasenice i Višu strukovnu školu za gostinstvo, turizam i wellnes na Bledu. Više o događaju pogledajte ovdje.


10.3.2023.

Dana  10.3.2023. domaćini smo izlučnog natjecanja srednjih strukovnih škola za disciplinu Zdravstvena njega. Vremenik možete pogledati ovdje.


14. veljače 2023.

Posjet grupe ravnatelja iz Walesa i Sjeverne Irske, Velika Britanija

stručno usavršavanje britanskih ravnatelja iz područja zaštite mentalnog zdravlja

Organizacija posjeta: British Council

Cilj: razgovor s ravnateljima i stručnim suradnicima i razmjena iskustva i primjera dobre prakse koji se provode u zagrebačkim školama u području zaštite mentalnog zdravlja i britanskim školama (Omagh Academy, Bangor Academy & Sixth Form College)

U grupi je bilo šesnaest ravnatelja, pomoćnika ravnatelja i osoba zaduženih za pastoral care u svojim školama, u uz Školu za medicinske sestre sudjelovale su još i druge zagrebačke škole: Škola za medicinske seste Mlinarska, I. gimnazija i III. gimnazija. 

Više o ovom događaju pogledajte ovdje.


​​ 21.12.2022.

Pogledajte kratke video zapise za Božić

Video 1Video 2 Video 3Video 4Video 5

17.11.2022.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, učenici naše Škole  dobrovoljci,  Ambasadori Domovinskog rata, pripremili su video projekt „ Da se ne zaboravi – uloga medicinske sestre/tehničara u Domovinskom ratu“,  u kojem čitaju svjedočanstva medicinskih sestara i tehničara opisanih u knjizi „Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu“. Projekt se provodi u spomen na ulogu i požrtvovnost medicinskih sestara i tehničara te ostalih radnika u zdravstvu na teškom ratnom putu do hrvatske slobode. Pogledajte video ovdje.

Video 1 Pučko

Video 2 Pučko

Galerija slika


14. 11. 2022.

SAMOBOR - TERENSKA NASTAVA

Učenici volonteri RCK Mlinarska

Galerija slika  

Škole koje su sudjelovale u terenskoj nastavi Samobor: Škola za medicinske sestre Mlinarska (Zagreb), Zdravstvenog učilišta (Zagreb), Škola za medicinske sestre Vinogradska (Zagreb), Škola za primalje (Zagreb), Srednja škola Viktorovac (Sisak) i Srednja škola Topusko. Više o projektu pogledajte ovdje.


13.-15- listopada 2022.

Obilježavanje Dana Erasmusa

Učenici naše škole obilježili su prigodnom izložbom u prostorijama naše škole Dane Erasmusa, koji se održavaju 13., 14. i 15. listopada 2022. Izložbom su prikazani svi naši dosadašnji projekti razmjene mladih. Naši učenici često sudjeluju i u razmjenama mladih koje organizira organizacija Platypus, s kojom imamo odličnu suradnju. Za više inforformacija kliknite ovdje.


11. listopada 2022.

TEČAJ III. KATEGORIJE ZA MEDICINSKE SESTRE I TEHNIČARE

TEMA I RADIONICE: ZBRINJAVANJE KRONIČNIH RANA KROZ DJELATNOSTI ZDRAVSTVENE NJEGE U KUĆI

Galerija slika

Volonteri Škole medicinske sestre Vinogradska u dvorani Veleučilišta Baltazar u Zaprešiću, 11.10.2022. sudjelovali su na predavanjima i radionici na temu „Zbrinjavanje kroničnih rana kroz djelatnosti zdravstvene njege u kući. Kronične rane su jedan od većih problema s kojima se medicinska sestra susreće u svakodnevnom radu i predstavljaju veliki izazov jer  i dalje postoje problemi pri njihovom liječenju i tretiranju. Više pogledajte ovdje.


8. listopada 2022.

Volonteri Vinogradske škole/ RCK Mlinarska

La Verna / dostojanstveni život do kraja

Galerija slika

DONACIJSKA AKCIJA ZA UDRUGU LA VERNA „ ZaČin ljubavi“

Svojim aktivnostima povodom Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi udruga La Verna želi doprinijeti liječenju osoba u potrebi te tako naše društvo učinili boljim mjestom. Osobe u potrebi za palijativnom skrbi suočavaju se s mnogobrojnim poteškoćama, a isto tako i njihove obitelji, jer je briga za bolesnog člana i emotivno i fizički vrlo zahtjevna. Za više pogledajte ovdje.


6.10.2022.

JAVNO - ZDRAVSTVENA AKCIJA - LISTOPAD MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

Volonteri Vinogradske škole

Galerija slika

PREVENCIJA RAKA DOJKE

Učenički dom 'Hrvatski učiteljski konvikt' Klaićeva ulica 3.

Volonteri Škole za medicinske sestre Vinogradska u učeničkom domu 'Hrvatski učiteljski konvikt' 6. 10. 2022. održali su predavanje i radionicu učenicama na temu „ Prevencija raka dojke“. Prema podacima Registra za rak, U Hrvatskoj se prati stalni porast i učestalosti i smrtnosti raka dojke. Rak dojke je najčešća maligna bolest u žena (25% svih malignih bolesti), glavni je uzrok smrtnosti (18% svih smrtnosti uzrokovanih rakom. U Hrvatskoj je vjerojatnost da žena oboli od raka dojke u svom životnom vijeku 1:8. Po učestalosti i smrtnosti raka dojke Hrvatska se uklapa u europski prosjek. Za više pogledajte ovdje.


26.9.2022.

Učenici 4. razreda sudjelovali su u utrci Terry Fox run održanoj na jezeru Bundek u pratnji profesorica Irene Koraj i Nevenke Stančić


Youth Exchange 2022.

Galerija slika

U razdoblju od 06. - 14. rujna 2022. pojedini učenici od 1. do 5. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska pod vodstvom profesorica Monike Lovrek Seničić, Suzane Avgustinović te Ane Tomić sudjelovali u Erasmus+ projektu pod nazivom Media Youth Power. Projekt se održao na jednom prekrasnom hrvatskom otoku Velom Lošinju.

Uz učenike Škole za medicinske sestre Vinogradska na projektu su također sudjelovali učenici iz Gruzije. Više o projektu pogledajte ovdje.


21.6.2022.

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE

Usluga organizacije prijevoza i smještaja

za potrebe izvođenja zdravstvenih vježbi u Rijeci, za 38 učenika i 3 nastavnika, kao dio ESF projekta UP.03.3.1.04.0020 Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska. pogledajte ovdje.

Prilozi (Obrazac 1 - Ponudbeni list, Obrazac 2 - Troškovnik)


15.6.2022.

Našu Školu posjetili su predstavnici međunarodne Zaklade Dolores Sopena iz Španjolske. Više o posjetu pročitajte ovdje.


8.6.2022.

POZIV ZA DOSTAVU PONUDE

Usluga organizacije prijevoza i smještaja

za potrebe izvođenja zdravstvenih vježbi u Rijeci, za 10 učenika i 1 nastavnika, kao dio ESF projekta UP.03.3.1.04.0020 Regionalni centar kompetentnosti Mlinarska. pogledajte ovdje.

Prilozi (Obrazac 1 - Ponudbeni list, Obrazac 2 - Troškovnik)


20.5.2022

RUN FOR MD 2022.

Učenički video

Galerija slika

Škola za medicinske sestre Vinogradska pod vodstvom profesorice Irene Koraj podržava 3. Virtualnu utrku Run for MD koju organizira Društvo distrofičara Zagreb – DDZ i Savez društava distrofičara Hrvatske - SDDH  u okviru Kampanje obilježavanja 21. svibnja – Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti i Europske godine mladih.  Svrha Utrke je podizanje svijesti o osobama s mišićnom distrofijom - MD i prikupljanje sredstava za nabavku govorne jedinice koja će omogućiti samostalno upravljanje računalom osobama s velikim motoričkim teškoćama. U eri digitalizacije društva, ovim  uređajem će se mladim osobama s MD omogućiti dostupnost e-usluga u zajednici, lakši pristup obrazovnim programima, veća učinkovitost i ostvarenje prava na informacije te veće uključivanje u društvo.
Više informacija o Utrci na linku https://www.ddz.hr/vijesti/virtualna-utrka-run-for-md-2022


12.5.2022.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

TERENSKA NASTAVA NA JARUNU

HIT JE BITI FIT!

Galerija slika

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva školske godine 2021./2022. održana je terenska nastava na Jarunskom jezeru u sklopu projekta Hit je biti fit. Učenici i nastavnici Škole pokazali su kako održati zdrav duh u zdravom tijelu i ostati fit. Posebno je veselila pobjeda reprezentacije profesorica protiv učeničke reprezentacije u odbojci, ali i revanš u graničaru gdje su učenici bili spretniji i pobijedili profesore.

Poučeni dobrim iskustvom, nadamo se druženju i sljedeće školske godine.

Voditelji: Dražen Zagajšak, Tatjana Antičević (za prve i druge razrede); Dubravka Protić i Irena Koraj (za treće, četvrte i pete razrede)


 

25.04.2022.

Galerija slika

Video

Erasmus+ projekt „Young European Explorers“

(Project No.: 2021-1-BG01-KA210-000031244)

U periodu od 10. do 16. travnja 2022. godine izabrane učenice 1. i 2. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska sudjelovale su u prvoj fazi Erasmus+ projekta „Young European Explorers“ pod vodstvom profesorica Martine Trnčević i Ivane Pišćenec. U projektu su sudjelovali i učenici i nastavnici iz Bugarske, Turske i Poljske, partnerskim školama projekta. Više  o projektu pogledajte ovdje.


SVJETSKI DAN ZDRAVLJA – 7. travnja 2022.

IZLOŽBA UČENIČKIH RADOVA: IZ POVIJESTI SESTRINSTVA U HRVATSKOJ

Naša odora je devahanski plava

(devahanski = nebeski)

Naše zvanje je POSLANJE!

Naš znak je svjetiljka i baklja!

Naš znak je luč!

Naša odora je DEVAHANSKI PLAVA!

(S. Lovrić, Čovjeku prilazeći, Zg, 1977.)

PROSTOR: ispred ulaza u školu u Pučkom otvorenom učilištu

VRIJEME: 6. – 28. travanja 2022.

POSJETITE NAS I UVJERITE SE U NJEŽNOST I STRUČNOST MEDICINSKE SESTRE

Voditeljica: dr. sc. Milica Mikecin


7.4.2022.

Dragi učenici, roditelji i prijatelji naše škole i medicinske struke posjetite našu izložbu:

Sestrinstvo kroz 20. stoljeće

vrijeme održavanja: 8. travnja - 16. svibnja 2022.

mjesto održavanja: Pučko otvoreno učilište

Ulica grada Vukovara 68., Zagreb

Autor: Josip Božić, mag. sestrinstva


25.03.2022

VRIJEME DAROVANO DRUGIMA

Galerija slika

Sunčan dan- još jedna prilika za druženje i vrijeme provedeno sa drugima. U pratnji profesorice Dubravke Protić i Marije Antolović, volonteri Vinogradske škole proveli su popodne u veselom društvu korisnika organiziranog stanovanja “Centra za rehabilitaciju Zagreb”. Uz informacije o strukturi dana, slobodnog vremena i načinu života članova, stečeno je novo iskustvo i znanje o različitosti. Druženje je teklo uz kavu i opuštenu atmosferu, a završilo uz tople riječi, pozdrave te mnogobrojne osmijehe.

Voditeljice: Marija Antolović i Dubravka Protić
Volonteri: Lara Crvenković, Lucija Baburić, Melita Prekpalaj i Dorotea Laci


DRAGI UČENICI I NASTAVNICI!

U sklopu Regionalnog centra kompetentnosti Mlinarska Volonterski klub Vinogradska poziva vas na sudjelovanje u humanitarnoj akciji Vinogradska za Ukrajinu u suradnji s Crvenim križem Zagreb, koja će se održati 17. – 25. ožujka 2022. u našoj Školi (Pučko otvoreno učilište i Vinogradska 29).

Crveni križ Zagreb prikuplja tri vrste artikala: prehrambene, higijenske i dječje.

Molimo učenike i nastavnike da se odazovu ovoj akciji i prema svojim mogućnostima doniraju jedan ili više artikala. Kutija za prikupljanje doniranih artikala nalazi se u knjižnici Škole.

Za sve potrebne informacije obratite se nastavnicama Dubravki ProtićTatjani Antičević i Milici Mikecin.

Poziv za akciju možete pogledati ovdje.


YOUTH EXCHANGE 2022

Erasmus+ projekt Sex and gender roles in relationships, family and occupations

Galerija slika

U razdoblju 15. – 24. veljače 2022. izabrani učenici iz 4. i 5. razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska pod vodstvom profesorice Monike Lovrek Seničić prisustvovali su Erasmus+ projektu pod nazivom Sex and gender roles in relationships, family and occupations. Projekt se održao u hrvatskom gradu Orahovici.

Osim mladih sudionika iz Hrvatske u projektu su također sudjelovali i mladi iz Rumunjske, Portugala i Mađarske. Projekt je obuhvaćao teme kao što su: kontracepcija, nasilje u obitelji, seksualna edukacija, upoznavanje preko interneta, pornografija i slično.

Učenici naše Škole družili su se s ostalim članovima, s kojima su prije opraštanja i vraćanja svojim domovima, razmijenili kontakte. Cijelo vrijeme trajanja projekta među mladima je vladala jedna pozitivnom atmosfera, popraćena veseljem i smijehom, dok su se na kraju, odnosno na rastanku pojavile i poneke suzice.

Sudionici Erasmus+ projekta: Gabriela Čorković, Dhia Kovačević, Patrik Labrović, Gea Lucić, Melita Prekpalaj, Lara Crvenković, Lucija Baburić, Dorian Begović.

Više o događaju pogledajte ovdje.


JAVNO - ZDRAVSTVENA AKCIJA - Volonteri Vinogradske škole

Obrok duše

22. 2. 2022. učenici IV. B, IV. C, IV. D

Galerija slika

Volonteri Vinogradske škole, učenici IV.B. IV. C i IV. D razreda dio svojih praznika, jedan slobodnih dana odradili su u Pučkoj kuhinji  na Svetom Duhu u utorak  22.2. 2022. fra Vilček Novački, koordinator rada volontera dočekao nas je u 11. 15. i upoznao s našim volonterskim zadaćama. Pomagali smo u pripremanju i posluživanju hrane. Ručak se u Pučkoj kuhinji na Svetom Duhu dijeli se svaki dan osim nedjelje. Priprema se dnevno 300-tinjak obroka. Želja volontera Pučke kuhinje na Svetom Duhu je da se kroz ovakav pristup približi ljudima i da im se osim hrane pruži osmijeh, lijepa riječ ili da ih se barem sasluša u njihovim nevoljama. Svojim nesebičnim angažmanom učenici  IV.B. IV. C, IV. D razreda poklonili su svoje vrijeme i energiju ljudima u potrebi. Iskustvo volontiranja je odličan način za pronalaženje novih pogleda na život. Kroz volonterski angažman možemo preispitivati svoje prioritete, te se odlučiti na skroz novi životni put. Pomaganje drugima je jednako toliko vrijedno za onoga tko pomaže koliko i za osobu koja tu pomoć prima.

Voditeljice: Dubravka Protić, Tatjana Antičević, Višnja Pranjić

Volonteri: Lucija Božić, Marta Bulić, Ines Demirović (4. B), Nives Grljač, Mihaela Milošević, Magdalena Šiljković, Nika Valjak (4.C), Gabrijel Bilkić, Ana Nikolić (4. D).


JAVNO - ZDRAVSTVENA AKCIJA - Volonteri Vinogradske škole

Obrok duše

21. 2. 2022. učenici IV. A

Galerija slika

Volonteri Vinogradske škole, učenici IV.A dio svojih praznika, slobodnih dana odradili su u Pučkoj kuhinji  na Svetom Duhu u ponedjeljak 21.2. 2022.  fra Vladimir Vidović, ravnatelj Doma sv. Antuna i voditelj Pučke kuhinje dočekao nas je u 11. 15. i upoznao s našim volonterskim zadaćama.

Naš zadatak je bio raspodijeliti doniranu odjeću s obzirom na spol i uzrast. Trebalo nam je nekoliko trenutaka kako bi se organizirali, no kada smo započeli nije nam bilo kraja. Naše hrabre učenice nisu se uplašile ni „malog miša“ kojeg su našle u kutijama prilikom sortiranja donirane odjeće (provjera na našim fotografijama). Više o događaju pogledajte ovdje.


11.2.2022.

JAVNO - ZDRAVSTVENA AKCIJA - SVJETSKI DAN BOLESNIKA

Volonteri Vinogradske škole

Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2.

11. 2. 2022.

Galerija slika

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače u mnogim zemljama diljem svijeta, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Ove smo školske godine Svjetski dan bolesnika obilježili javno-zdravstvenom akcijom na kojoj su učenici volonteri  proveli mjerenje krvnog tlaka, razine šećera u krivi, zasićenosti krvi kisikom i pulsa našim starijim i nešto mlađim građanima koji su posjetili knjižnicu Marije Jurić Zagorke, Krvavi Most 2.

Voditeljice: Dubravka Protić i Tatjana Antičević.

Volonteri: Melita Prekpalaj, Korina Potočić, Leona Šekerija, Katarina Rabljenović, Marta Rakijar, Matea Zajec.


Galerija slika

Već tradicionalno povodom obilježavanja Svjetskog dana bolesnika a ispred podružnice HUMSa Škole za medicinske sestre Vinogradska, učenici 4a, te 5a, 5c i 5d razreda uz pratnju strukovnih nastavnica Ane Tomić, Miroslave Kičić i Ivane Horvat, odazvali su se akciji dobrovoljnog darivanja krvi. Kao i prošle godine susreli su se sa kolegama iz Škole za medicinske sestre Vrapče i Škole za medicinske sestre Mlinarska koji također njeguju tu tradiciju već niz godina. Dobrovoljno davanje krvi je nesebičan čin pomaganja i razvijanje svjesnosti o tome u školsko doba pogotovo kod učenika zdravstvene struke vrlo je bitno. Hvala Petrovoj 3 na gostoprimstvu, vidimo se opet ! Više o obilježavanju ovog dana pogledajte ovdje.


1.2.2022.

Galerija slika

JAVNO - ZDRAVSTVENA AKCIJA - SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

OČUVANJE REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA MLADIH

Volonteri Vinogradske škole

Učenički dom 'Hrvatski učiteljski konvikt' Klaićeva ulica 3.

Volonteri Škole za medicinske sestre Vinogradska u učeničkom domu 'Hrvatski učiteljski konvikt'  1. 2. 2022.  održali su predavanje i radionicu učenicama na temu „Očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih“ s ciljem podizanja svijesti i stjecanja znanja o pravilnoj intimnoj higijeni, spolnim bolestima i njihovoj prevenciji te važnosti redovitih ginekoloških pregleda i PAPA-testiranja.  Rak vrata maternice je preventabilna bolest. Cijepljenje protiv HPV-a, najčešćeg uzročnika te bolesti kao i preventivni pregledi mogu otkriti premaligne promjene na vratu maternice i rani oblik bolesti.  Za rano otkrivanje i liječnje bolesti potrebno je obavljati preventivne ginekološke preglede barem  jednom godišnje, a Papa-test i HPV test prema uputi ginekologa. Više o projektu i događanjima pogledajte ovdje.

Voditeljice: Dubravka Protić i Tatjana Antičević

Volonterke: Lucija Baburić, Lara Crvenković, Ivana Munta


28.11.2021.

Galerija slika

U nedjelju 28.11 učenici 4.b razreda u pratnji profesorice Irene Koraj posjetili su HRT i prisustvovali emisiji Dijagnoza. Tema emisije je bila dnevna bolnica a gosti su bili prof.dr.sc Davor Vagić i prof.dr. sc Matias Trbušić. Gosti emisije su predstavljali prednosti dnevne bolnice te educirali gledatelje o dnevnoj bolnici, načinu naručivanja u dnevnu bolnicu i učinkovitost dnevne bolnice. Smatramo da je ovakav oblik educiranja gledatelja vrlo učinkovit jer je u televizijskom obliku pa može dati dovoljno informacija mladima i starijima koji nisu educirani u ovaj oblik terapijskog liječenja.

Više o projektu pročitajte ovdje.18.10.2021.

Tjedan volontiranja  18. – 22. 10. 2021.

Galerija slika

U sklopu rada Regionalnog centara kompetentnosti Mlinarska u kojem je Škola za medicinske sestre Vinogradska projektni partner uspostavlja se Centar za volontiranje Mlinarska kojem je cilj razvijati i unaprjeđivati programske volonterske aktivnosti i osigurati potvrdu važnosti volontiranja za užu i širu zajednicu kao i za osobe koje volontiraju.

Ciljevi Centra za volontiranje usmjereni su na suradnju s lokalnom zajednicom i promociju volontiranja kod što većeg broja učenika i nastavnika.

Tjedan volontiranja se odvija od 18. do 22. listopada 2021. U tom tjednu provodi  se informiranje učenika i nastavnika o aktivnostima koje se planiraju. Učenici škole organizirali su štand na kojem se pružaju informacije o važnosti volontiranja i njihovoj uključenosti u samo volontiranje.

Voditelj: Dubravka protić, Ivana Senhadji


15.10.2021.

Obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa

AKO NE VIDIMO, NISMO NEVIDLJIVI!

Hrvatski savez slijepih 15. listopada obilježava Međunarodni dan bijelog štapa s porukom „Ako ne vidimo, nismo nevidljivi“, kojom upozoravaju na veću potrebu uključenosti slijepih osoba u društvo. U Hrvatskoj je oko 5900 slijepih osoba, a u Zagrebu preko 1100.

Međunarodni dan bijelog štapa prilika je da se posveti potrebna pozornost slijepim osobama, odnosno upoznavanju društvene zajednice sa specifičnim potrebama i načinima funkcioniranja slijepih. Ujedno to je i dan kada se daje počast svim dostignućima te populacije koja svakim danom postaje sve samostalnija. Za više informacija pogledajte ovdje.


14.10.2021.

Sestre čitalice volontiraju

Knjižnica Kajfešov brijeg

Čitanje Judite u staroj i novom verziji i u stih i u prozi

Radi promocije volontiranja radu Volonterskog centra Mlinarska priključile su se sestre čitalice iz Vinogradske.

Galerija slika

Budući da je 2021. godina proglašena GODINOM ČITANJA i godinom u kojoj se proslavlja 500. obljetnica izdanja Judite Marka Marulića, naše sestre čitalice otišle su u Knjižnicu Vladimira Nazora na Kajfešovu brijegu i svoje slobodno vrijeme poklonile druženju s okupljenim članovima i djelatnicama Knjižnice govoreći im o zanimljivostima iz Marulićeva života i njegova vremena i o značenju Judite za današnje vrijeme.

Voditeljice: Dubravka Protić i Mila Mikecin

Sestre čitalice: Lucija Baburić, Dorotea Laci, Lara Crvenković, Ivana Munta

Više o događaju pogledajte ovdje.


11.10.2021.

Udruga HUHIV i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Galerija slika

Učenici 5. D razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska sudjelovali su u fokus grupi za istraživanje pod nazivom „Dinamika reproduktivnog i seksualnog zdravlja mladih u Hrvatskoj od 2005. do 2020. godine“  koje provodi Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta. Istraživanju je cilj utvrditi prevalenciju klamidijske infekcije i opisati čimbenike koji utječu na spolno i reproduktivno zdravlje mladih u dobi od 18-25 godina. Svrha istraživanja je pridonijeti unaprjeđenju spolnog i  reproduktivnog zdravlja mladih u Hrvatskoj. Za više detalja pogledati ovdje.


19.7.2021.

Rezultate odabira učenika za projekt „Nauči, razmjeni i podijeli“ odobrenog od Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu Erasmus+ programa pogledajte ovdje. Više o projektu pogledajte ovdje.17.-20. 06.2021.

U sklopu 9. kongresa Hrvatske udruge medicinskih sestara s međunarodnim sudjelovanjem Sestrinstvo bez granica: Utjecaj pandemije COVID-19 i potresa na mentalno zdravlje medicinskih sestara  koji se održavao od 17. -20. lipnja 2021. u Opatiji, sudjelovala su 33 stručna društva HUMS-a. Za više o samom događaju pogledajte ovdje.


04.06.2021.

Poziv za dostavu prijave za sudjelovanje na projektu mobilnosti učenika

U suradnji s partnerima Associação para a Formação Profissional e Desenvolvimento do Montijo - ESCOLA PROFISSIONAL DO MONTIJO iz Portugala,  Asklepios Schlossberg Klinik Bad König, Njemačka i University and Rehabilitation Clinic Ulm (RKU), Njemačka, a u sklopu projekta „Nauči, razmjeni i podijeli“ odobrenog od Agencije za mobilnost i programe EU u sklopu Erasmus+ programa planirano je stjecanje stručnih znanja i vještina iz primjene bazalne stimulacije u zdravstvenoj njezi bolesnika za 10 učenika/ca naše škole u trajanju od 23 dana (uključujući dane puta).

Više o projektu, kriterijima i potrebnim obrascima pogledajte ovdje.


03.06.2021.

Hobice za bebice

U sklopu projekta Hobice za bebice koji je ostvaren suradnjom fb grupe CRO hobice za Palčiće i Školom za medicinske sestre Vinogradska, učenice 4.B razreda Katja Bajs, Barbara Božić i Anamarija Novosel vrijedno su isheklale čak 23 hobice.

Pogledajte galeriju slika.

Više o projektu pogledajte ovdje.


27.05.2021.

2021. GODINA ČITANJA: NAJLJEPŠE BAJKE I BASNE ZA DJECU

VRTIĆ BAJKA, petak  21. svibnja 2021. 

U vrtiću Bajka djeci su čitane poznate basne i bajke. Djeca su pozorno slušala glasove naših sestara čitalica, a poslije čitanja kratko smo razgovarali o pročitanom.

Sestre čitalice: Marija Tutić, Lucija Živković i Mihaela Jurić

Voditeljice: Dubravka Protić i Mila Mikecin

Vidi slike iz Galerije


JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA NE BOJIM SE IĆI U BOLNICU

Vrtić Bajka

21. svibnja 2021.

Rad s djecom vrtićke dobi na uklanjanju straha pred odlazak u bolnicu. Djeca se upoznavaju s radom medicinskih sestara i liječnika i s tim što u bolnici mogu očekivati.

U vrtiću Bajka podsjetili smo i posebnu grupu djece. To su djeca s autizmom i poremećajima ponašanja, s kojima smo se također lijepo družili.

Sudjelovali učenici 5. d razreda (3. grupa)

Zdravstvena voditeljica vrtića Bajka: Ivana Vukelić, bacc. med. techn.

Voditeljica učenika: Dubravka Protić, dipl. med. techn.

Vidi slike iz Galerije


12.05.2021. Obilježavanje međunarodnog dana Sestrinstva i Međunarodnog dana pisanja pisma

Galerija slika

Ove godine učenici 4.a razreda i nastavnica Miroslava Kičić odlučili su povezati Međunarodni dan sestrinstva i Međunarodni dan pisanja pisma na način da su medicinskim sestrama napisali pismo te poslali poštom. Izabrali smo medicinske sestre te smo im kroz pismo čestitali Međunarodni dan sestrinstva i zahvalili na svemu što čine za naše pacijente i za nas učenike. Znamo koliko je ovo bila teška i izazovna godina za sve zdravstvene djelatnike, posebice za medicinske sestre, te smo im na ovaj način željeli zahvaliti. Zamolili smo medicinske sestre da se fotografiraju kad dobiju naše pismo, no medicinske sestre su bile ugodno iznenađene dobivenim pismom te su nam odlučile same napisati povratno pismo. Kroz pisanje pisma povezali smo se sa budućim kolegicama na poseban način te smo dobili potvrdu koliko je sestrinstvo posebna profesija.


12.05.2021.

Djelatnici zarazne bolnice se zahvaljuju svojim budućim kolegama na lijepoj gesti. Više fotografija pogledajte ovdje.

Zahvalu djelatnika možete pogledati i na njihovoj web stranici ovdje.


JAVNO-ZDRAVSTVENA AKCIJA

12. svibnja 2021.

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA

ve smo pandemijske školske godine Međunarodni dan sestrinstva obilježili javno-zdravstvenom akcijom mjerenja krvnog tlaka, razine šećera u krivi, zasićenosti krvi kisikom i pulsa. Mjerenja smo proveli našim starijim i nešto mlađim građanima koji su došli na otvaranje izložbe 500 godina Judite u Knjižnicu V. Nazora na Kajfešovu brijegu.

Sudjelovali su učenici 3. b, 4. d i 5. d razreda

Mentorice: profesorice Dubravka Protić i Tatjana Antičević

Vidi slike iz Galerije

Vidi plakat


SURADNJA S KNJIŽNICOM KAJFEŠOV BRIJEG –IZLOŽBA U GODINI ČITANJA

10. – 28. svibnja 2021.

U povodu proslave 500 godina Judite Marka Marulića u Knjižici na Kajfešovu brijegu postavljena je izložba pod nazivom Judita – nekad i sada na kojoj je predstavljen slikovni prikaz biblijske priče o Juditi od 15. do 21. stoljeća popraćen stihovima iz Marulićeve Judite i iz njenih suvremenih prepjeva Nikice Kolumbića i Marka Grčića. Izložba prikazuje i značenje Judite i cjelokupna Marulića djela u književnoj i kulturnoj povijesti Hrvatske.Sudjelovale su učenice: Iva Barberić i Korina Perić (4. c) i Helena Cvišić i Melita Sinani  (4. a)

Mentorica: knjižničarka Milica Mikecin

Vidi slike iz Galerije

Vidi plakat


10.05.2021.

JAVNI DOGAĐAJ:  Naši bivši učenici (studenti)za buduće brucoše (maturante Škole za medicinske sestre Vinogradska)

Naši bivši učenici, studenti sestrinstva u Zagrebu već tradicionalno održali su druženje sa  maturantima Škole za medicinske sestre Vinogradska. Kroz predavanje i neformalno druženje maturanti naše škole imali su priliku iz prve ruke čuti sve o izazovima studiranja sestrinstva na  Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Zdravstvenom Veleučilištu u Zagrebu. Maturanti su postavljali pitanja o organizaciji predavanja i kliničkih vježbi te studiranju uz rad. Studenti su buduće brucoše upoznali sa studenskim obavezama, različitim mogućnostima volontiranja te uključivanju u rad Društva studenata sestrinstva HUMS-a.  

Gosti studenti: Lucija Družeta Kljajić – Hrvatsko katoličko sveučilište, Selma Dervišagić – Hrvatsko katoličko sveučilište i Ana Aberlić – Zdravstveno veleučilište

Učenici: 5.d

Voditeljica javnog događaja: Miroslava Kičić 


04.05.2021.

Javni događaj:  povodom Međunarodnog dana sestrinstva

Medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta 12. svibnja obilježavaju Međunarodni dan sestrinstva u spomen na rođenje Florence Nightingele, začetnice modernog sestrinstva, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te davne 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre.

Važnosti i požrtvovnosti medicinskih sestara/tehničara svjedočimo posebice ove godine kada gotovo svakodnevno slušamo izvješća s prve linije obrane od virusa COVID-19.Učenici Škole za medicinske sestre Vinogradska odlučili su za medicinske sestre/ tehničare i njihove suradnike koji rade s COVID-19 pacijentima prikupiti pakete kave (najdražeg napitka zdravstvenih djelatnika). Tom malom gestom željeli su im pokazati koliko su ponosni na njihovu hrabrost i velikodušnost u radu s oboljelima.

Više o događaju pogledajte ovdje.


Svjetski dan bolesnika

Galerija slika

U sklopu dana bolesnika kojeg obilježavamo 11.02.2021. posjetili smo udrugu Crvene nosove. Udruga provodi programe koji pomažu i osnažuju one koji se nalaze u tužnim i bolnim životnim situacijama. Misija klaunova doktora je uz pomoć umjetnosti profesionalnog klauniranja, humora i smijeha vratiti ljudima u teškim i kriznim situacijama i okolnostima osjećaj radosti, sreće i optimizma. Učenici su posjetili udrugu te se uključili i osvijestili  njihov rad i vidjeli još jedno od područja u kojem medicinske sestre mogu sudjelovati.

Više o događaju pogledajte ovdje.

Učenici naše škole obilježili su Svjetski dan bolesnika akcijom dobrovoljnog darivanja krvi, zajedno u dogovoru sa Školama za medicinske sestre Mlinarska i Vrapče. Zajedničkim smo snagama napravili dobro djelo i pomogli onima kojima je pomoć najviše potrebna. Na uzoru učenika medicinske škole podignimo svi zajedno svijest o važnosti dobrovoljnog davanja krvi.


1.12.2020. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svake godine 1. prosinca obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a kojim se usmjerava pažnja svih stanovnika Zemlje prema AIDS-u kao vodećoj globalnoj prijetnji. Cilj akcija, koje se toga dana održavaju, je podizanje svijesti javnosti i ukazivanje na javnozdravstveni značaj HIV/AIDS-a, ukazivanje na rizike i mjere zaštite, na važnost prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i liječenja, pokazivanje solidarnosti prema oboljelima, te smanjenje stigme i diskriminacije.

U našoj školi akciji obilježavanja Svjetskog dan borbe protiv AIDS-a pridružili su se učenici 5. d. razreda. Tog dana održalo se testiranje vještina učenika u organizaciji Nacionalnog centara za vanjsko vrednovanje obrazovanja / NCVVO. Učenici koji su sudjelovali u natjecanju nosili su crvenu vrpcu - simbol podrške oboljelim od AIDS-a. Nošenje crvene vrpce jednostavan je i snažan način protivljenja stigmama i predrasudama vezanim uz ovu bolest.

 


17.10.2020.

Učenici naše škole su zapalili svijeće u Ulici grada Vukovara u spomen obilježavanja Dana pada Vukovara. za više fotografija pogledajte ovdje.


10.11.2020.

Marija Stapar Zrile, koordinatorica za medije i akcije u Zakladi Ana Rukavina održala je 10. 11. 2020. učenicima petih razreda Škole za medicinske sestre Vinogradska online predavanje u sklopu nacionalne kampanje "Lijek je u nama" koja objedinjuje tri projekta Zaklade:

1.PROJEKT "ŽELIM ŽIVOT" – nastavljamo sa akcijama prikupljanja uzoraka krvi na terenu

2.PROJEKT "KUNA ZA KAP ŽIVOTA" – prikupljanje sredstava za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi. Ovaj projekt trajao je do 2008. godine kada je Vlada RH uvrstila tipizaciju u Državni proračun RH.

3.PROJEKT "NOVI ŽIVOT ZA NOVI ŽIVOT" – prikupljanje sredstava za opremanje i djelovanje javne banke krvi iz pupkovine.

Više o projektu i događaju pogledajte ovdje.


17.06.2020.

Danas je održana svečana podjela svjedodžbi maturantima naše škole. Ova generacija je zbilja posebna i unatoč svim izazovima i preprekama ove školske godine, uspješno su priveli svoje školovanje kraju. Generacija 2015./2020. time je stekla zvanje medicinska sestra/tehničar opće njege. Uz govore, lijepe želje i čestitke, u svijet odraslosti su ih pozdravile Ravnateljica i njihove razrednice. Još jednom im svima čestitamo i želimo im puno uspjeha u njihovim budućem životu i radu. Bilo je lijepo biti dio vašeg odrastanja i učenja, budite nam na ponos i dalje!

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.


4.6.2020.

JAVNI DOGAĐAJ: SESTRINSTVO DANAS

u sklopu nacionalne kampanje Nursing Now Croatia – nositelj Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS)

Iako su nas snašle nevolje vezane uz potres u Zagrebu i koronu, odlučili smo otvoriti vrata naše ranjene škole i s osmjesima dočekati naše buduće učenike koji su se kroz radionice upoznali s djelokrugom rada medicinske sestre. 

Stručne nastavnice naše škole i učenici trećih i četvrtih razreda 4. lipnja 2020. od 9:00 do 13:00 pripremili su devet radionica  u kojima su sudjelovali naši gosti, možda budući učenici.

Interes za radionice bio je velik i odazvao se veliki broj učenika osnovne škole svih uzrasta, ne samo iz Zagreba veći okolnih županija.

Galerija slika dostupna je ovdje.


28.05.2020

JAVNI DOGAĐAJ: SESTRINSTVO DANAS

u sklopu nacionalne kampanje Nursing Now Croatia – nositelj Hrvatska udruga medicinskih sestara (HUMS)

Podružnica Škole za medicinske sestre Vinogradska HUMS-a poziva sve učenike Grada Zagreba i ostalih županija osmih razreda na radionice u četvrtak 4. lipnja 2020. s početkom u 9.00 sati u Školi za medicinske sestre Vinogradska (2. kat).

Za više pogledajte ovdje.


05.03.2020.
 
28.2.2020.
 
STOP VRŠNJAČKOM NASILJU

Članice Udruge za distrofiju posjetile su našu školu s ciljem obilježavanja Dana ružičastih majica. Učenici i nastavnici su glasno rekli STOP VRŠNJAČKOM NASILJU.


 
04.02.2020.
ERASMUS

YOUTH EXCHANGEERASMUS + PROJEKT

Classroom inclusion

Učenici naše Škole Matea Maričić (4. a), Ivana Naglić (4. a), Aber Cheria (4. c), Elvira Galjuf (3. c), Almira Mehulić (3. b), Tin Lekić (3. b), Marcel Švigir (3. b) uz voditeljicu profesoricu Moniku Lovrek Seničić, sudjelovali su u Youth exchange Erasmus + projektu pod nazivom Classroom inclusion, koji se provodio u suradnji sa Školom za primalje, a sudionici kojega su bili i učenici iz Norveške, Portugala i Bugarske. Za više informacije pogledajte ovdje.

Video prikazan na prvom programu HRT-a prikazan u emisiji Dobro jutro, Hrvatska pogledajte ovdje.


22. 11. 2019. Zaklada Ana Rukavina: naši učenici u Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U spomen Anina preranog odlaska, Zaklada Ana Rukavina organizirala je 22. studenoga 2019. u prostorijama Zaklade „Dan otvorenih srca“, kada građani mogu dati uzorak krvi te se tako upisati u registar i postati potencijalni donori. Iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica šansu za novi život dosad je dobilo 114 osoba iz Hrvatske i inozemstva.
Darivateljima mogu postati svi zdravi građani od 18 do 40 godina. Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, to joj može pomoći da se izliječiti.

Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružili su se učenici 5. d razreda ‒ koji postaju potencijalni darivatelji. Ovu izuzetno humanu gestu naših učenika zabilježila je i televizija Nove TV.

Učenici potencijalni darivatelji su: Ana KatavićJelena HuljekJelena HorvatićLea DomitrovićBrigita ČančarevićTomislav BuljanSarah Bauer Ivona Bošnjak.

Za više fotografija pogledajte ovdje.


18.11.2019.

Vukovar u srcu Vinogradske škole. Učenici su zapalili svijeće u spomen na žrtvu Vukovara u pratnji svojih profesora.


15.11.2019.

Svjetski dan prevencije dekubitusa

Učenici 5. d razreda (grupa C), vođeni prof. Dubravkom Trgovec, sudjelovali su na stručnom skupu povodom obilježavanja Svjetskog dana prevencije dekubitusa, koji je organiziralo Društvo za kvalitetu HUMS-a u suorganizaciji s Klinikom za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Neki od ciljevi stručnog skupa bili su podizanje razine svijesti o važnosti prevencije, prijavljivanje i praćenje dekubitusa, pravni aspekti fotodokumentiranja dekubitusa te sestrinska skrb pacijenta s dekubitusom u kući. Za svoje sudjelovanje, učenici su dobili potvrdnicu.

Obavijesti za roditelje možete pogledati ovdje


9.11.2019.

Dana 9. studenoga 2019. u organizaciji prof. Josipa Božića i u pratnji profesorica Nevenke Stančić te Irene Koraj uputili smo se na dvodnevnu terensku nastavu  u Tuzlu.

Za više pogledajte ovdje.


4.10.2019.

Objavljene su konačne liste natavnika i učenika za zajednički projekt Nauči, razmijeni i podijeli(LES)

Više pogledajte ovdje


03.05.2019.

Obilježili smo 60.-tu obljetnicu škole. Više videa potražite na facebook stranici škole, a trenutno Vam dijelim ove linkove

Cijeli video svečanosti

This time for Africa (Aber Cheria)

Kratki film o našoj školi (5min. verzija) možete pogledati ovdje.

Cijeli film o našoj školi možete pogledati ovdje.