Medvjedići - prijatelji djece

NAZIV PROJEKTA: MEDVJEDIĆI - PRIJATELJI DJECE

OSNIVAČ: Dubravka Protić

SUDIONICI: treći, četvrti i peti razredi Škole za medicinske sestre Vinogradska

CILJ: akcija je humanitarnog i odgojnog značaja, djecu predškolskog uzrasta osloboditi straha koju imaju prema zdravstvenim djelatnicima i bijelim kutama, koji je često vezan uz neugodne okolnosti s kojima se dijete nađe kada se razboli.

Učenici koji sudjeluju u projektu:

 • usvajaju socijalnu osjetljivosti prema djeci
 • razvijaju komunikacijske vještine s djecom
 • educiraju djecu o zdravlju, higijeni i ljudskom organizmu na zanimljiv i pristupačan način
 • prikazuju i simuliraju djeci procese liječenja kod medvjedića
 • doprinose oslobađanju djece straha od zdravstvenih djelatnika i bijelih kuta
 • omogućuju da kroz igru djeca prođu sve korake koji se događaju u zdravstvenoj ustanovi

Odlazak doktoru djetetu znači odlazak na neko novo i nepoznato mjesto, gdje treba komunicirati i surađivati s novom i nepoznatom osobom. Sva djeca doživljavaju strah i to se smatra normalnim dijelom djetetova razvoja. Cilj ovog projekta je smanjivanje dječjeg straha od odlaska liječniku, te približavanje bolnica i bolničkog miljea najmlađim bolesnicima. Da bi pokušali umanjiti strah kod djece uzrokovano bijelim kutama, u vrtićima upoznajemo djecu s radom liječnika i radom medicinskih sestara, načinom funkcioniranja ordinacije te postupcima i priborom kojima se liječnik i medicinska sestra služe prilikom pregleda, djeci je dodijeljena uloga roditelja, medvjedić je njegovo bolesno dIjete koji dovodi liječniku te ju zajedno kroz igru s učenicima pregledavaju i liječe medvjediće. Na taj način pripremamo djecu na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika i umanjujemo potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti.

ELEMENTI PROJEKTA:

učenici se pripremaju u školi koji pribor i koje zahvate će predstaviti maloj djeci. Prilagodit će materijal njihovoj dobi, upoznat će ih sa zavojem i kako zamotati ruku, kako i na koji način staviti flaster, čemu služi maska i zašto je zdravstveni radnici imaju, kako izgledaju rukavice, što je stetoskop i čemu služi. Da bi smanjili strah od injekcije donijet ćemo im štrcaljke i oni će se ponašati kao medicinske sestre i svoje medvjediće pikati kako bi oni što prije ozdravili. Sve ovo učenici prvo izvode u školi, a krajnji rezultat je zadovoljstvo djece projektom. Ove radionice održavamo dvije godine u vrtićima, djeca i odgajateljice u vrtiću pokazala su veliki interes za daljnjom suradnjom.

OČEKIVANI REZULTATI: program je prilagođen djetetovoj dobi i razini razvoja. U poznatoj okolini dijete će ima priliku upoznati se sa radom zdravstvenih djelatnika, brinuti se za svoga medvjedića, pripremiti medvjedića za zahvate, s voljom sudjelovati u brizi za bolesnog medvjedića i pokušati osloboditi straha ili bar umanjiti strah od liječnika i medicinskih sestara.

PRIJAVITELJ I PARTNER:

 1. Škola za medicinske sestre Vinogradska
 2. Vrtići grada Zagreb

TRAJANJE PROJEKTA: školska godina 2021./2022.

PROJEKTNI TIM:

 • Dubravka Protić, dipl. med. techn.
 • Tatjana Antičević, dipl. med. techn.
 • Irena Koraj, dipl. med. techn.
 • Snježana Cipčić, dipl. med. techn.

Događanja

JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA NE BOJIM SE IĆI U BOLNICU

Vrtić Bajka

Rad s djecom vrtićke dobi na uklanjanju straha pred odlazak u bolnicu. Djeca se upoznavaju s radom medicinskih sestara i liječnika i s tim što u bolnici mogu očekivati.

U vrtiću Bajka podsjetili smo i posebnu grupu djece. To su djeca s autizmom i poremećajima ponašanja, s kojima smo se također lijepo družili.

Sudjelovali učenici 5. d razreda (3. grupa)

Zdravstvena voditeljica vrtića Bajka: Ivana Vukelić, bacc. med. techn.